dinosbarandgrill.blogg.se

Vår receptsamling.

Köttbullar i ugn med rostade grönsaker

Kategori: Färs, Köttbullar, Köttfärs

Till köttbullarna:
500g nötfärs
2 skivor kantskuret, dagsgammalt vitt bröd
8 sardeller, finhackade
1 ägg
1 dl mjölk
50g riven parmesan
zest av en citron
1 kvist rosmarin, hackad
3 stora pressade vitlöksklyftor
salt
rikligt med svartpeppar
olivolja
citronen i klyftor
 
Till grönsakerna:
2 paprikor i bitar
1 ask cocktaitomater
2 msk kapris
ev. en näve kalamataoliver
olivolja
1 skätt rödvinsvinäger
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman ägg, mjölk, sardeller, parmesan, rosmarin,salt, peppar, vitlök och zest. Blanda i det smulade brödet och låt svälla i 10 miuter, tillsätt mer mjölk om så krävs. Blanda i köttfärsen och låt gärna blandningen stå ett tag så att smakerna gifter sig. Ringla olja i ett ugnsfast fat, skölj händerna i kallt vatten och forma c:a 12 köttbullar. Stek köttbullarna tillsammans med citronklyftorna i 15-20 minuter.
Blanda samman grösakerna med olja och vinäger och häll över köttbullarna. Låt stå i ugnen i c:a 15 tills köttbullarna fått en innertemp på 75 grader. Servera med ett gott bröd för att ta upp spadet.